Raadsleden bezoeken huisvesting arbeidsmigranten

Succesvolle informatiemiddag verzorgd door Taskforce

Een grote groep raadsleden uit Holland Rijnland, Greenport Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek en Greenport Boskoop was vandaag op bezoek bij Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten. De Taskforce verzorgde een informatiemiddag voor nieuwe raadsleden de grensregio’s van Noord- en Zuid-Holland.

Foto

Debby Minnee (2e van links) geeft een toelichting op de participatie bij de ontwikkeling van locaties voor huisvesting, zoals hier in Katwijk.

Ontbreken locaties voor huisvesting is groot probleem

Zo’n 35 raadsleden werden ontvangen in Noordwijkerhout. Na de lunch ging  Taskforcevoorzitter Dennis van der Voort in zijn inleidende verhaal in op de economische waarde van de internationale medewerkers. Inmiddels vervullen zijn 9% van alle banen in Nederland. Zij komen graag en werkgevers en opdrachtgevers hebben ook werk genoeg, maar er is één grote uitdaging en dat is het ontbreken van locaties voor huisvesting.

Rapport Roemer

Zo’n 50% van de internationale medewerkers blijft tot maximaal 2 jaar in Nederland. Voor deze groep is logiesgewijze huisvesting de beste oplossing. De Taskforce onderschrijft daarom ook de conclusies van het rapport Roemer, dat in 2020 is opgesteld. Wanneer de politiek de aanbevelingen uit dat rapport overneemt kunnen eindelijk misstanden door malafide uitzendbureaus en slechte woonomstandigheden worden aangepakt. De riep de raadsleden op om hun Tweede Kamerfracties aan te moedigen hier met spoed werk van te maken

Goede huisvesting

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een huisvestingslocatie in Katwijk. Deze is door goede participatie tussen ontwikkelaar, gemeente en omgeving in 2017 tot stand gekomen. Debby Minnee die naast de locatie haar bedrijf heeft, gaf een toelichting op het proces en hoe de raadsleden daarmee om moeten gaan. Zij benadrukte de essentie van goede en tijdige communicatie door ontwikkelaar én gemeente.

Expertise

Na het locatiebezoek volgde een forumgesprek met Peter Loef van ABU International en Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen. Zij brachten veel informatie mee voor de raadsleden, waarmee zij bij een ontwikkelingsvraag de juiste vragen aan de wethouder, ambtenaren, maar ook de ontwikkelaar en omwonenden kunnen stellen. Zo ontstaat een zorgvuldig proces en kunnen locaties gerealiseerd worden. 

Terugblik

De vele relevante vragen van de raadsleden maakten duidelijk dat de informatiemiddag en het werkbezoek aan de verwachtingen voldeed. De leden van de Taskforce sloten af met een oproep om snel tot aanwijzen en ontwikkelen van locaties te komen! Hieronder het videoverslag van deze inspirerende en geslaagde middag.